O director da Agacal clausurou a terceira edición do curso Gandeiros 20_30 no Centro de Formación e Experimentación Agroforestal Pedro Murias de Ribadeo

Outra vintena de gandeiros completa a súa formación empresarial no curso organizado pola Xunta no marco da Estratexia do sector lácteo

O responsable da Axencia Galega da Calidade Alimentaria salientou que con estas iniciativas séguese fomentando a profesionalización das explotacións gandeiras galegas

José Luis Cabarcos sinalou ademais que nesta mesma liña a Xunta vén de desenvolver unha aplicación informática, denominada Conta Láctea, que permite aos gandeiros calcular os seus custos de produción e usar esa información na negociación dos prezos

Ribadeo (Lugo), 9 de xullo de 2021

O director da Axencia Galega da Calidade Alimentaria (Agacal), José Luis Cabarcos, presidiu esta mañá en Ribadeo a clausura da terceira edición do curso Gandeiros 20-30 que organizou a Xunta no marco da Estratexia de dinamización do sector lácteo galego. O acto tivo lugar no Centro de Formación e Experimentación Agroforestal (CFEA) Pedro Murias, dependente da Consellería do Medio Rural.
O director da Agacal salientou na súa intervención que esta acción formativa, da que se beneficiaron unha vintena de alumnos, enmárcase na Estratexia do sector lácteo, co fin de seguir fomentando a profesionalización das explotacións gandeiras en Galicia.

Ao longo de seis módulos impartidos presencialmente durante seis semanas, os participantes tiveron a oportunidade de acceder ao coñecemento e ás ferramentas necesarias para unha maior xestión e control de custos. O obxectivo é mellorar a eficiencia das súas explotacións a través da busca da innovación nas súas actividades e dun maior valor engadido.

As temáticas das sesións, cada unha delas orientada a unha área de coñecemento específica, profundaron no desenvolvemento de habilidades de negociación, o control de custos, a optimización da xestión fiscal ou a innovación, entre outros. Nas cinco horas que durou cada unha delas, os participantes debateron en conxunto sobre a aplicabilidade dos conceptos adquiridos previamente a unha explotación gandeira e sobre as posibles iniciativas que se desenvolverán máis adiante.

Neste senso, cabe sinalar que acaba de rematar tamén a segunda edición deste curso celebrada no centro de Formación de Sergude, concello de Boqueixón. Foi precisamente alí onde, no mes de maio, se celebraba a primeira edición que clausuraba o propio conselleiro do Medio Rural, José González, e daba conta do éxito deste tipo de formación.

Conta láctea

Nesta liña de profesionalización do sector, o director da Agacal salientou tamén que a Xunta vén de desenvolver unha aplicación informática, denominada Conta Láctea, que permite a un gandeiro comparar os custos da súa explotación leiteira cos resultados medios do sector e do seu estrato de tamaño. Lembrou ademais que esta ferramenta, creada tamén ao abeiro da Estratexia de dinamización do sector lácteo, faille posible ao titular levar a contabilidade completa da súa explotación.

Esta app vai ser presentada proximamente ao sector e permite determinar a un gandeiro o custo de produción de cada litro de leite da súa explotación, ademais de controlar outros parámetros da súa xestión económica, algo de gran utilidade na negociación dos prezos do produto.

Imaxes relacionadas